Андреевден
Андреевден

Андреевден слага началото на кулинарната зима

На празника традиционно се приготвят зърнени храни

На 30 ноември отбелязваме Андреевден или както още е известен – Мечкинден. Кулинарните традиции, свързани с този празник, разбира се, са за постни ястия. На трапезата се сервират зърнени храни, защото те са символ на плодородието. Основните съставки на манджите са боб, леща, жито, булгур, царевица или всичко, което расте на полето. По традиция на сутринта сварените зърна се хвърлят в комина, за да станат поне толкова високи посевите. Една от най-традиционните гозби на трапезата е варена царевица със захар, канела и орехи. Но ако тази комбинация ви се струва твърде „екзотична“, можете да се доверите и на нашите предложения за празника.

Гърците слагат лимон и ракия в пирожките

Денят, посветен на свети Андрей, е любим и на всяко гръцко дете, защото на този празник бабите традиционно приготвят за закуска любимите им мекици, наречени там тиганитес. В някои региони на Гърция добавят към тестото сол, зехтин и сок от портокал. За обяд пък ги чакат мизитропитес – малки пирожки с извара, като специалното при тях са двете тайни съставки в тестото, от което се правят – лимон и ракия. Интересно поверие в южната ни съседка гласи, че свети Андрей наказва домакините, които не са приготвили традиционните гозби за празника, като пробива тигана им.

Салата с булгур, праз и сушени домати
Приблизителна цена: 5.00 лв.
Продукти: 400 г булгур, 2 стръка праз, нарязани на кръгчета, 4 сушени домата, нарязани на ситно, 200 г маслини, нарязани на ситно, 3 с.л. нарязани листа и стъбла от целина, 2 с.л. каперси, 3 с.л. олио, 1 с.л. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Булгурът се залива с гореща вода и се накисва за 20 минути. Когато омекне, се отцежда. Празът се задушава в сгорещен тиган с 1 с.л. олио. Булгурът, празът, маслините и сушените домати се смесват с каперсите и се овкусяват с целината, лимоновия сок, останалото олио, солта и черния пипер.

Запечен боб с броколи
Приблизителна цена: 8.50 лв.
Продукти: 2 ч.ч. зрял фасул. 1 кубче зеленчуков бульон, 1/3 глава броколи или 1 ч.ч. замразени розички броколи, 1 шепа черни маслини, 1 глава лук, нарязан на ситно, 2 скилидки чесън, пресован, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 2 с.л. олио.
Начин на приготвяне: Фасулът се накисва за една нощ в студена вода и на другия ден се сварява в 1 л вода. Малко преди да е напълно готов, във водата се натрошава бульонът. След като се свари, се отцежда. Броколите се бланшират за 2-3 мин. в 1/2 л вряща подсолена вода и се прецеждат. В загрятото олио се запържват за няколко минути лукът, чесънът, прибавят се броколите и маслините и след 2 минути сместа се слага при фасула. Всичко се изсипва в тавичка, поръсва се с кашкавала и се запича за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна.

Гръцки палачинки
Приблизителна цена: 5.50 лв.
Продукти: 150 мл прясно мляко, 2 яйца, 8 супени лъжици брашно, 10 смокини (пресни или сушени), 50 г белени бадеми, 1 шепа стафиди, щипка индийско орехче, зехтин или олио за пържене.
Приготвяне: В купа се разбиват яйцата заедно с млякото, брашното и индийското орехче. След това се добавят ситно нарязаните бадеми, смокини и стафидите, които са предварително са накиснати за кратко в гореща вода, за да омекнат. От получената смес се правят палачинки, които се пържат в добре нагорещен тиган с малко зехтин. Сервират се поръсени с пудра захар или най-добре с портокалово сладко и щипка канела.

Супа от леща с кестени
Приблизителна цена: 3.50 лв.
Продукти: 250 г леща, 150 г кестени, 1 глава лук, нарязан на ситно, 1 морков, нарязан на ситно, 1 дафинов лист, 6 с.л. зехтин, 3 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. босилек, сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Кестените се сваряват за 30 минути. След това се обелват. Лещата се залива с 1 литър вода и се вари 10-15 минути. В сгорещен тиган се слагат две супени лъжици зехтин и в тях се задушават лукът и морковът. След няколко минути се добавят и натрошените кестени, останалият зехтин и доматеното пюре. Пържи се още няколко минути и се разрежда с черпак от водата, в която ври лещата. След минута цялата смес се изсипва при лещата и се оставя да къкри още 15 минути. Накрая се подправя с дафинов лист, чубрица, босилек и сол. Ври още 5 минути и се сервира.

Пълнени гъби с царевица и крем сирене
Приблизителна цена: 11.00 лв.
Продукти: 12 едри гъби, 2 печени чушки, нарязани на ситно, 1 ч.ч. млечна царевица, замразена или от консерва, 1 с.л. олио, 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно, 1 ч.л мащерка, 200 г пълномаслено крем сирене, сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Пънчетата на гъбите се отделят като във всяка гъба се слага по една щипка сол и се запичат за 12 минути в загрята фурна. Отделената вода от гъбите се изхвърля, а шапчиците се обръщат да се подсушат върху салфетка. Ако се използва млечна царевица, се слага да се свари в 1 ч. ч. подсолена вода за 20 минути и се прецежда.
В загрятото олио се запържват царевицата, лукът и мащерката. Добавят се чушките. Подправя се на вкус и се слага сиренето. Гъбите се пълнят с по 1 с. л. от сместа и се слагат да се запекат за 15 мин. във фурна, загрята на 200°С.